Skip to main content

Epidemia de obezitate infantilă a ajuns la 124 de milioane de persoane, peste 25% dintre copii și adolescenți fiind supraponderali sau obezi. Tendința mondială este reprezentată de un trend ascendent al indicelui de masă corporală (IMC) la copii și adolescenți de mai bine de patru decenii.

Obezitatea în primii ani este îngrijorătoare din cauza consecințelor asupra sănătății și influența sa asupra vieții ulterioare, de adult. Nivelurile crescute de adipozitate în rândul copiilor sunt la fel de puternic asociate cu tulburări metabolice în curs de dezvoltare și semne de diverse boli cardio-metabolice precum în cazul persoanelor adulte. Mai mult, severitatea acestor comorbidități este direct proporțională cu stadiul afecțiunii. 

De ce apare obezitatea infantilă?

Comportamentele dietetice legate de sănătate și preferințele alimentare sunt stabilite în copilăria timpurie și continuă până la vârsta adultă. Alegerile alimentare sărace din punct de vedere nutritiv și consumul excesiv de mâncare sunt asociate cu predispoziție mai mare de a dezvolta obezitate.

Factorii alimentari sunt cei mai importanți în asocierea cu obezitatea infantilă și ratele de prevalență ale acestei afecțiuni metabolice, aceștia fiind și principalii responsabili ai apariției diabetului de tip 2 în rândul copiilor și adolescenților. 

Cum ajută serviciul de „Gastronomie educativă” al ASNAF?

Deoarece corpurile copiilor sunt încă în curs de dezvoltare, nu sunt recomandate strategiile tradiționale de pierdere în greutate folosite în cazul adulților. O dietă restricționată în calorii poate îi poate împiedica să obțină vitaminele, mineralele și energia de care au nevoie pentru o creștere adecvată. Experții ASNAF se vor concentra în schimb pe dezvoltarea de comportamente alimentare sănătoase care să persiste de-a lungul vieții. 

Supraalimentarea este principalul factor care contribuie la obezitate, așa că cei mici vor învăța să consume porția corespunzătoare pentru necesitățile corpului lor. Deoarece nu este vorba despre limitări și restricții, copiii vor învăța la orele de „Gastronomie educativă” cum se pot bucura în continuare de produsele lor preferate (fie ele dulciuri sau mâncăruri tip fast-food) în cantități potrivite și fără excese.

Mesele sănătoase, echilibrate, cu conținut scăzut de grăsimi vor oferi nutriții de care cei mici au nevoie atât în cadrul prânzului și cinei service la centru, cât și acasă. Aceștia vor învăța, sub îndrumarea fondatorului Alexander Florescu, despre importanța de a consuma mese echilibrate cu o varietate de elemente bogate nutrițional, cum ar fi cereale integrale, fructe și legume, lactate, leguminoase și carne slabă.

Ajută și tu copiii să participe la orele de „Gastronomie educativă”

Un simplu gest din partea ta poate influența viitorul a zeci de copii. Organizația non-guvernamentală ASNAF, sub îndrumarea inițiatorului Alexander Florescu, contribuie la educația nutrițională încă de la cele mai fragede vârste. Cu numai 2% din impozitul pe venit redirecționat către acest ONG, poți ajuta la scăderea ratei de obezitate infantilă.