Obezitatea și comorbiditățile asociate acesteia au devenit o problemă majoră de sănătate, atrăgând atenție atât din partea instituțiilor de sănătate publică, cât și a formatorilor de opinie din media. Obezitatea și excesul de greutate sunt acum al cincilea factor de risc global pentru mortalitate, acesta avându-și debutul încă din primii ani de viață.
Astfel, copiii constituie un grup de risc major al acestei boli, fiind imperativ să se acorde o importanță sporită prevenirii sale și combaterii progresului în situația în care afecțiunea deja prezentă. Deoarece tratamentul este încă în stadiu preliminar, prevenirea timpurie este mult mai eficientă decât administrarea tratamentului în etapele ulterioare.
De ce trebuie prevenită obezitatea infantilă?
Prevenția este cheia succesului pentru controlul obezității, deoarece cea mai mare parte dintre copiii obezi va deveni în cele din urmă ponderea ridicată a adulților care suferă de această afecțiune cu care ne confruntăm în prezent. Gestionarea obezității la adulți este un parcurs dificil, care adesea se soldează cu eșec, în special în absența unei patologii organice cunoscute (de exemplu deficitul de leptina sau alte anomalii hormonale).
Pe de altă parte, prevenirea obezității infantile, poate avea rate de succes de peste 80%, oferind șanse mai bune pentru reducerea complicațiilor pe termen lung.
Cum ajută beneficiul de „Servicii medicale” al ASNAF?
Există trei niveluri de prevenire în tratarea obezității infantile:
- Prevenție primordială: se ocupă cu menținerea unei greutăți sănătoase și a unui indice de masă corporală normal pe tot parcursul copilăriei și în adolescență;
- Prevenția primară: are scopul de a preveni copiii supraponderali să devină obezi;
- Prevenția secundară: îndreptată spre tratamentul afecțiunii deja instalate, astfel încât să se reducă apariția comorbidităților și să se elimine excesul de greutate și obezitatea, dacă este posibil.
Beneficiul de „Servicii medicale” are ca scop principal abordarea acestor probleme într-o manieră sănătoasă și etapizată, pentru a putea preveni sau chiar inversa apariția obezității. Copiii înscriși în programul ASNAF vor avea parte de analize și evaluări constante în baza cărora vor primi planuri de alimentație personalizate pe care le pot urma atât acasă, cât și în cadrul centrului.
Testele vor fi efectuate în parteneriat cu personalul Spitalului Clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, cei mici fiind în permanență supravegheați de specialiști consacrați. Fiind vorba despre examinări realizate la cele mai înalte standarde medicale, va fi posibilă și depistarea precoce a anumitor posibile afecțiuni, dacă este cazul.
Ajută și tu copiii să beneficieze de „Servicii medicale”
Te poți implica și tu în proiectul Academiei de Sport și Nutriție Alexander Florescu, pentru a fi parte din schimbările prezentului care duc la un viitor mai bun. Contribuie la oferirea de „Servicii medicale” pentru copiii înscriși în programul ASNAF în mod gratuit. Tot ce trebuie să faci este să redirecționezi gratuit 2% din impozitul pe venit acestei organizații non-guvernamentale.